2009. június 25., csütörtök

Árupiac Tutorial

Ahogy ígértem, pár lépésben bemutatom a piacot, illetve annak használatát, a játék jelenlegi verziójában. Az aki még nemtette volna, olvassa el először az árupiac és tárolás című cikket, hiszen sok hasznos információt szolgáltat ehhez kapcsolódóan. Jelenleg az Árupiac csak és kizárólag bázisokon belülről érhető el, így ott kell őket keresni. Jobb oldalra ide szúrtam egy képet az árupiac alapértelmezett helyzetéről, klikk a továbbiakban mindig él, egy jóval nagyobb felbontású képért. Az alap elrendezésben a következőket találjuk: keresés, tárgyak szerinti felbontás, a tárgyak listája, majd a jobb oldalt a keres - kínál - info részleg.

A keresés a jelenlegi verzióban egyszerűn a beírt szót keresi az adatbázisban, legyen az szó, vagy szórészlet. Az alatta található tárgyak szerinti felbontásról viszont már többet lehet elmondani: lenyitható listából, folyamatosan tudjuk szűkíteni érdeklődésünknek megfelelően, a bal alsó részen megjelenítésre kerülő termékek listáját. Fontos megjegyezni, hogy a keresés mindig, és csakis kizárólag abban a kategóriában keres, amit a tárgyak szerinti felbontásnál kijelölünk. Tehát például gyakori hiba, hogy az illető ráakar keresni egy fegyverre, de a rendszer nem találja... ennek az oka az, hogy alapmegnyitáskor, alapból kivan jelölve már egy listapont. (robotok, lásd kép1) Amennyiben ezt áthelyezzük a felszerelésre, rögtön megtaláljuk a terméket. Amennyiben vagy kereséssel, vagy kategória szűkítéssel meglehetősen átlátható listát képzetünk saját magunk számára a bal alsó sarokban, (egyébként megtehetjük elvileg a jelenlegi verzióban, hogy akár az összes tárgyat átgörgetjük, csak ez időigényes.) a következő lépés az, hogy választunk egyet közülük, és megnyomjuk a lent található (meglehetősen zavarba ejtően szintén keresés névre hallgató) gombot. Ezzel a szerver felé keresést hajtunk végre, és kilistázza a piacon fellelhető termékek helyét árát, illetve tájékoztató adatokat is kapunk az áruról, illetve ezen keresztül információt is kérhetünk le róla. (lásd kép 3)

Ha jobban szemügyre vesszük a képet, láthatjuk hogy mindössze egy ajánlat van, 10 NIC (nic a nia pénze) összegért. Ennek oka csupán annyi, hogy így biztosítanak a teszterek számára a fejlesztők lehetőséget arra, hogy bármikor bármit kipróbálhassunk. Jelenleg minden 10 NIC-en úszik, későbbiekben pedig valószínűleg olyan 500ezer NIC-t kell majd kicsengetnünk, a képen látható "standard közepes energia áttöltő" eszközért. A bal lenti listán látszik, hogy még ezen kívűl három fajta ugyanilyen kategóriájú modul van, viszont ezek nevesített modellek (ez jelentené a játékban a minőségi fegyvereket stb. Ezeknek a statjaik jobbak, de nem kiemelkedően, max 20-25%-os eltéréssel. Egyébként ikonjuk jelenleg teljesen megegyezik.

Tegyünk 1 kísérletet a vásárlásra. Ezt megtehetjük a Megvásárlás gomb lenyomásával, amivel a zónában (ezt jegyzi a rendszer hogy mely bázisok vannak egy zónában, tehát viszonylag közel egymáshoz) található legalacsonyabb áron levő terméket azonnal megvehetjük. Amennyiben a lejjebb található listából valamire duplaklikket nyomunk, ugyanúgy vásárolhatunk. Az újonnan megnyílt ablakban (kép4) megtudhatjuk hogy mennyivel drágább/olcsóbb a kínálat a piaci átlag ártól, illetve megadhatjuk, hogy hány darabot kívánunk vásárolni. Lehetőség van fizetni a vállalati számláról, már ha erre jogosultak vagyunk(ez is valószínűleg egy cikk tárgya lesz :) )
Amennyiben itt az oké gombra tenyerelünk, rögtön bekerül a rakterünkbe a termék. Fontos megjegyezni, hogy minden termékkel való üzletelésnek tranzakciós költsége van, ezt fizetjük a piaci rendszernek, hogy használhatjuk szolgáltatásukat.

Mi viszont most a hirdetés gomb felé vesszük az irányt, (ami egyébként elérhető a hármas képen látható hirdetés gombbal is, de csak akkor él, ha már fixen kiválaszottuk a cél modult) ugyanis ezzel tehetünk fel keresleti ajánlatot, megmondhatjuk hogy milyen áron szeretnénk vásárolni. A rendszer autómatikusan figyeli az kínálati, keresleti lehetőségeket, és amennyiben bekerül a piacra bármikor olyan kínálat, amelyre már van keresleti lehetőség, és a keresletnél az illető nagyobb összeget határozott meg, mint amit a kínálatnál igényelnek, abban az esetben a kínálati áron azonnal elkel a termék a keresletet benyújtó személy számára. Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben is a vásárló fizeti meg a tranzakciós költséget, hiába ő rakta fel először az ajánlatot. Mindazonáltal, a kínálatot nyújtó személynek előre ki kell fizetnie a tranzakciós költséget, amelyet csak sikeres üzlet kötés után kap vissza. (így sikertelen eladás esetén is fizetünk a piacnak a szolgáltatásért.) Illetve a rendszer csak akkor jár el ilyen gyors módon, ha azonos bázison van az ajánlat és a kereslet. (lehet hogy ez zónánál is működni fog) Habár elsőre elég macerásnak tűnik a tranzakciós költség, lényegében arra jó, hogy nem lehet teleszemetelni a piacot. Az összeg jelenleg nem túl jelentős, így nyugodtan kifizethetjük. Nem elfelejtendő az sem, hogy meg kell adni egy időt, amely maximum 7 nap lehet, hogy meddig legyen érvényes az ajánlat.
Update: a tranzakciós költség jelenleg éppen áttervezés alatt van, valószínűleg a leírtaktól azért nemfog sokban különbözni.

Végezetül pedig a kínálásra lássunk egy rövid példát: becammogunk a raktérbe, rábökünk jobb clickel egy tárgyra, eladásra felkínáljuk. Ilyenkor alapból megmondja, ha van keresleti ár a zónában. Ha nincs, továbbléphetünk, és megadhatjuk hogy mennyiért szeretnénk eladni. Ez az ablak egyébként szinte teljes mértékben megegyezik a 4es képen látható ablakkal. A kínálatokat illetve keresleti dolgokat, egyébként egyszerűen és logikusan tünteti fel a rendszer, így végezetül álljon itt egy ötödik kép, erre példaképp. (olcsóbb keresletet és drágább kínálatot raktam fel, hogy a rendszer ne végezze el azonnal a műveletet) Kiegészítésképp még annyit, hogy ha bár a képeken a bázis neve nincs megjelölve, ez azért meglesz, illetve valószínűleg a személy is meglesz nevezve, hogy ki felelős a bizniszért. :)
Utolsó sorokban még beszámolnék egy "saját hirdetések" nevű menüpontunkról, ahol semmi más nem található, mint meglehetősen egyszerű listába szedve, az eladás kínált, vagy épp vételi hirdetéseink. A hirdetés levételéhez legalább 1 órának kell teljesülnie, (a rendszer a hirdetés teljesülésekor megszünteni azt!) így csak azoknak kell aggódniuk, akik nem elég figyelmesen töltik ki a vételi/eladási árat, mert a szemfüles játékosoknak 1 órájuk lesz, hogy az ilyen elboccsolt hirdetéseket kihasználják. Egyébként pedig bármikor bátran nyomhatunk rajtuk egy Mégse opciót, ezzel lemondva az esetleges üzletről.

Remélem ez a tutorial 1az1ben nyújtott olyan részletességet, mintha ti magatok kattingatva felfedeztétek volna a piacot, a tutorial címke alá kerülő cikkek mind ilyeneknek készülnek. (viszont nem tervezek több ilyet jelenleg, talán ha kérés lesz rá.) A következőkben igyekszem a harcrendszerrel foglalkozni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése